Lanita's
Garden
ahol egészséges konyhakerti finomságok teremnek
Kistermelőként célom, hogy friss, szezonális, vegyszermentes alapanyagokat kínáljak – olyat, amit én magam is jó szívvel használok a saját konyhámban.
Mit termesztünk?
- chili paprika
- olasz paradicsomfajták
- tökfélék
- csemegekukorica
- napraforgó
- szőlő, gyümölcsök
egy kis levendulaültetvény, a kert illatos dísze
A chili és paradicsom palánták nagyrészt saját magokból neveltek, így a növények története valóban a magtól indul – és egészen a tányérig tart.
Miért fontos ez nekem?
Az egészséges, házi ételekhez megbízható, tiszta alapanyagokra van szükség. Számomra felelősség, hogy amit megtermelünk és megeszünk, az harmóniában legyen a természettel, ezért nem használunk műtrágyát, permetszereket. A kertben mindig hozzáférek friss zöldséghez, így a mindennapokban is könnyebben választok növényi alapú, mégis tápláló ételeket.
Mit kínálunk?
helyben termett, őstermelői zöldségek
vegyszermentes, tápanyagdús talajból
odafigyelés, gondoskodás – minden egyes palántánál
Ha számodra is fontos, hogy tudd, honnan származik az étel az asztalodon, és szívesen vásárolnál megbízható forrásból, akkor jó helyen jársz.
Napjainkban egyre többen kedvelik és tartanak banán növényt otthon. Legnépszerűbb ‘törpe’ banán fajta a Musa acuminata ‘Dwarf Cavendish’, szobanövényként is tartható, ugyanakkor sok helyen láthatunk akár több méteres banánokat is az előkertekben, udvarokban, főként az ország déli részén, melyek egzotikus, trópusi hatást keltenek hatalmas leveleikkel.
A banánnak két illetve három nagy nemzetségét különböztetjük meg, körülbelül 70 fajjal és hibriddel.
A banán egykor a legfőbb élelmiszernövény volt az élőhelyén, termesztése gyorsan elterjedt a számára kedvező éghajlattal rendelkező országokban. Megfelelő körülmények között saját banánunk is virágozhat, hozhat teremést, érlelhet gyümölcsöt.
Étkezésre nem mindegyik banánfajta termése megfelelő, a vadon termett banánok nem ehetőek, mert tele vannak maggal. Magyarországon a Cavendish a leggyakrabban értékesített banánfajta. A világon a legfinomabb, legédesebb és krémesebb íze a ‘Red Dacca’, vörös banánnak van.
A déligyümölcs könnyen emészthető, sokféle vitamint (A- B- és E-vitamint), ásványi anyagot (káliumot, magnéziumot), és olyan enzimeket tartalmaz, amelyek javítják az agyműködést, magas a rosttartalma, igazi energiabomba, hozzájárul az egészséges táplálkozáshoz.
Nyáron a banánok kiültetve a kertben fejlődnek a legszebben. A bőséges tápoldatozást és az öntözést meghálálja, gyors, látványos növekedéssel. Nyár végére buja, hatalmas leveleikkel, és fatermetükkel kápráztathatnak el bennünket.
Banánok teleltetése
Az ősz közeledtével gondoskodni kell a banánok téli védelméről. A trópusi fajokat fel kell szedni – 15-20 C° hőmérséklet alatt már nem érzik jól magukat -, ezeket lakásban, üvegházban szükséges tartani télen, ügyelve hogy a lehető legtöbb fényt és páratartalmat biztosítsuk nekik. A lakásban ablak elé érdemes tenni őket, mérsékelt öntözést igényelnek, ne száradjanak ki, ne öntözzük túl, a pangó vizet nem szeretik. Ilyenkor a növekedésük lelassul, a száraz levegő miatt az alsó levelek elkezdhetnek száradni.
A Japánban és Dél-Kínában őshonos Musa Basjoo, bizonyos hőmérsékletig fagytűrő, rizómája -17 C° közeli hőmérsékletig ellenáll a hidegnek, ezért a szabadban is teleltethetőek megfelelő takarással. A fagyok előtt a leveleiket, és áltörzsüket körülbelül 1 méter magasságban elvágjuk, építhetünk köré könnyen elbontható falakat, amit szalmával bélelünk szellősen, a tetejét fóliával borítsuk le. Fontos, hogy vízhatlan legyen a takarás. Vannak akik vészfűtést is alkalmaznak, vagy kiássák és száraz, fagymentes helyen teleltetik a rizómákat. A hidegben leáll a növény fejlődése.
Banánok gondozása
Tavasszal jöhet banánok szellőztetése, majd a kitakarás, a téli védelem elbontása, és amikor kellően felmelegedett a talaj a szobai banánok kiültetése. Szélvédett, napos helyre ültessük a banánt, egyes fajok a meleg, félárnyékos helyet is kedvelik. Az ültető gödörben legyen laza, tápanyagban gazdag a föld. A banánok méretüktől és a szárazságtól függően napi 10-15 l vizet is igényelhetnek, mindenképpen este vagy kora reggel öntözzünk állott, langyos vízzel. A banánok szaporításáról majd a következő cikkemben ejtek szót. Röviden, tömören ennyit szerettem volna elmondani a banánok gondozásával kapcsolatban, remélem hasznos volt.
Mindenkinek sok örömet kívánok a növényekhez! 🙂














